Thomas Erex

Sødt & sundt bananbrød

vegansk bananbrød uden sukker

Dette lækre bananbrød med tørrede abrikoser og figner er næsten for godt til at være sandt. Det er med groft mel, uden raffineret sukker, med kun en smule fedt og stadig superlækkert og sødt. Du kan derfor spise det med god samvittighed og stadig tilfredsstille din søde tand 🙂

Husk at bruge ordentligt modne (eller overmodne) bananer, det er vigtigt.

5 dl bananmos (ca. 6-7 bananer)
2-3 spsk. jordnøddesmør
1 tsk. vaniljepulver
2 spsk. olie
2 spsk. mørk agave eller sirup
2 spsk. æblemost eller -juice
1 spsk eddike eller frisk citronsaft

½ dl hakkede abrikoser
½ dl hakkede figner

4 dl hvedemel
3 ½ dl grahamsmel
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
½ tsk salt

Varm ovnen til 200ºC. Mos bananer, bland med jordnøddesmør, vanilje, olie, sirup, æblemost og citronsaft. Hak de tørrede frugter og kom dem i. Bland i en anden skål mel, hævemidler og salt, og bland så vådt og tørt godt sammen. Kom dejen i en brødform, pensl med lidt vand på toppen og sæt den i ovnen. Skru så ned til 180ºC, og bag den i cirka 30-40 minutter. Test med en strikkepind om brødet er gennembagt, før du tager det ud.

Du kan spise det som det er eller smøre det med fx jordnøddesmør, syltetøj, vegansk smør eller chokoladesmørepålæg.

16 responses

  1. Ea

    Det ser dejligt nemt ud. Det må vist prøves med den bunke temmeligt modne bananer jeg har i køkkenet – så krydser jeg fingre for at barndommens aversioner mod banankage er forduftet.

    18. februar 2013 kl. 20:24

  2. Cæcilie

    Det ser godt ud! Hvor mange bananer er 5 dl bananmos ca.? Spørger bare for at få en fornemmelse af det:)

    22. februar 2013 kl. 12:26

    • Ea

      Jeg har lavet en udgave af opskriften her og brugte 6 store bananer.

      22. februar 2013 kl. 12:32

  3. IsaBissa

    Jeg kan ikke finde ud af at bage! Eller også må det være ovnen der er problemet… Hver gang bliver brødet klægt/ubagt, hæver ikke rigtig og tørt 😦 Sådan noget lort altså… Bager du på over/undervarme eller er det fuldstændig ligegyldigt?
    Ville så gerne have lavet et brød der så ud som dit der..

    27. februar 2013 kl. 20:56

    • thomaserex

      Hmm, øv :-/ jeg bruger varmluft, men det burde ikke have den store betydning. Du følger opskriften uden undtagelser?
      Jeg må lige lave det igen i morgen 🙂

      28. februar 2013 kl. 00:07

  4. IsaBissa

    Ja eller jeg blendede nogle peanuts og puttede i, da jeg ikke gad at købe et stort glas bare for denne opskrift 😉 Er ikke vild med det på brød..
    Hvor længe ælter du dejen?

    28. februar 2013 kl. 11:02

    • thomaserex

      Nu har jeg bagt det igen, og det virker.. Hmm.. Jordnøddesmørret er fedststoffet i dejen, så hvis du blender jordnødder, skal det blive til smør, ellers skal du bruge olie.

      Moser du bananerne eller blender dem, for hvis det bliver blendet for meget, bliver det helt flydende og klistrer ikke sammen. Bananmassen er bindemidlet.

      Dejen skal falde tungt fra skeen, så hvis den klasker hurtigt ned i skålen igen, skal du have lidt mere mel i. Og så husk både hævemidler og syre.

      28. februar 2013 kl. 21:32

    • thomaserex

      Nu har jeg fundet fejlen, og jeg kan med glæde meddele, at det ikke er dig, der ikke kan bage 😉
      Jeg havde skrevet forkert af fra mine noter, det var ikke 4 dl mel i alt, det var 4 dl af hver. Så jeg fik lige bagt et par bananbrød for at finde den fejl! Jeg har i den forbindelse nedjusteret melmængden med en halv dl, og i øvrigt rettet opskriften lidt til. Nu håber jeg, du vil prøve igen 🙂

      3. marts 2013 kl. 16:22

  5. IsaBissa

    Det kan være! 😀

    5. marts 2013 kl. 09:35

  6. Jeg plejer at tilføje valnøddekerner og havregryn til mine bananbrød/bananmuffins – det smager også dejligt 🙂
    I øvrigt et fint oplæg du holdt på aarhus tech i dag! Ærgerligt at der ikke var mere tid – jeg kunne godt have brugt en masse tips fra et par garvede vegetarer, haha!
    Mvh Ísbjörg, bag-kvinden bag den over hovedet ikke vegetariske madblog Opholdsrum.wordpress.com! 😉

    5. marts 2013 kl. 18:45

    • thomaserex

      Hej ísbjörg, tusind tak for rosen! Fedt, at du kunne lide vores lille snak om vegetarisme. Vi kommer måske snart igen og laver mad med jer, det talte vi i hvert fald med underviseren om 🙂 ellers er du mere end velkommen til at spørge efter tip her, selvfølgelig:)

      6. marts 2013 kl. 07:03

  7. Pingback: Enkelt 2: Banan | Kærlighed & Kikærter

  8. Trine

    Dette bananbrød ser så lækkert ud, tror du man kan erstatte fignerne med dadler og æbeljuicen med appelsinjuice? 🙂

    13. april 2013 kl. 21:39

    • thomaserex

      Tak 😀
      Ja, det kan du sagtens! Det vil helt sikkert være rigtig godt.

      13. april 2013 kl. 21:47

  9. Maria

    Hej Thomas, nogen gode idéer til hvad man kan erstatte juice/æblemosten med? 🙂 Kh Maria

    31. januar 2014 kl. 14:25

    • thomaserex

      Hej Maria 🙂
      Noget andet juice? Eller måske bare lidt vand, hvis du ikke har andet.

      31. januar 2014 kl. 15:06

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.